Quan era un crio, un dels espectacles que més m’incomodava era veure com un altre nen maltractava, tot jugant, un moixó. Ara aquest espectacle ‒versió reduïda i infantil de la tauromàquia‒ ja no és fàcil de veure, car amb prou feines hi ha moixons enlloc. Imaginis un nen que «juga» amb un ocellet al qual ha segrestat d’un niu. Sovint, l’ocell és encara incapaç de volar una llarga distància. El nen serva l’ocell amb un cordill que li ha lligat a una pota, de manera que els intents d’enlairar-se d’aquest resulten frustrats un cop i un altre per la mà del nen que tiba el ronsal. Al final, el moixó, cansat ja no prova de volar, està desfet, vençut per la voluntat irracional del nen. A voltes ja és incapaç de sostenir-se sobre les potes, potser les tibades li han desconjuntat una articulació.
La ment fa curioses associacions. En aquest cas, aquest record de la meva infància m’ha arribat del passat tan bon punt se m’ha fet present la colla de detencions extrajudicials de dimecres passat protagonitzada per la Policía Nacional del regne. Ja saben, agents encaputxats ‒com si anessin a detenir terroristes perillosos‒ emmanillant al mig del carrer persones que presumptament van participar en una protesta a l’estació de Girona el proppassat 1 d’octubre. S’ha especulat molt sobre qui és al darrera de tot plegat. Hi és el govern de l’estat? Ca, el ministre del ram va trigar 24 hores a dir res, i encara es va equivocar o va mentir en dir que el jutge n’estava assabentat, quan s’ha fet evident que no era així. Això demostra que no estem davant d’un govern autoritari que fa un ús intimidatori de la policia sinó d’un govern que no controla la policia, o que aquesta actua seguint interessos que no són els del govern o els del poder judicial, que és pitjor; és un indici d’un estat en dissolució. Però la pregunta estrella és la que es refereix a la intencionalitat. Que si ens volen acollonir, que si ens volen desmobilitzar cara al
judici simbòlic a dos milions llargs de persones i real a 18, entre les que seran jutjades al Suprem i les que ho seran al TSJC. Que si volen provocar una reacció violenta per part nostra…, jo penso que, a tot això cal sumar-hi que, en el fons, només és un problema psiquiàtric, d’un malalt col·lectiu: l’estat. La malaltia es diu sadisme, com la del nen ‒ara ja adult i amb toga, uniforme i placa‒ que tortura el moixó.
Deixa un comentari